STEPPING STONES
Ecologies of Stone
Stepping Stones er en arkitektonisk installation skabt af forskningsgruppen Ecologies of Stone på Arkitektskolen Aarhus og udstilles i samarbejde med RØNNOW LETH & GORI i Værksted for Arkitektur. Installationen består af overskudssten i Larvikit fra stenbruddet i Larvik og igennem en minimal bearbejdning udgør de en eksperimentel bærende gulvkonstruktion i 1:1. Natursten er i sin rene form et CO2-neutralt materiale og som byggemateriale kan det genbruges i uendelighed. Til trods for sine konstruktive kvaliteter, bruges natursten i dag for det meste til facadebeklædninger og udsmykninger. De smalle kriterier for brug betyder, at mange stenbrud har store mængder af udvundet materiale - nogle steder op mod 70% - der kategoriseres som uomsætteligt spild og bliver deponeret tilbage i bjergene.
Stepping Stones bygger på et fuldstændigt reversibelt konstruktionssystem. Projektet udforsker de strukturelle og æstetiske kvaliteter i et selvbærende naturstensgulv af overskudssten, der er bearbejdet mindst muligt. Stenene er varierende i form og størrelse og er sat sammen i et mønster afledt af en digitalt fremstillet sorteringsmetode, der på længere sigt også åbner muligheder for at udvikle mindre arbejdskrævende metoder til at organisere og sammensætte restmateriale til brugbare konstruktioner. Konkret peger installationen på natursten som et fremtidigt, bæredygtigt alternativ til præfabrikerede betonelementer.
Installationen er udviklet i samarbejde med Webb Yates Engineers i London, ved hjælp af rest-larvikitblokke leveret af Lundhs AS. Den er fremstillet på Arkitektskolen Aarhus’ værksteder.
Projektkrediteringer: Jonathan Foote, Robert Trempe, Jr, Jakob Sieder-Semlitsch, Filip Nyborg Novsjø (Arkitektskolen Aarhus), Kristine Prochnau (Carleton University), Jørn Østby, Helene Nesheim (Lundhs AS), Steve Webb (WebbYates Engineers).