Manifest for Langtidsholdbar Arkitektur

Manifest for Langtidsholdbar Arkitektur er RØNNOW LETH & GORI’s fælles vision for en fremtidig bæredygtig byggeskik. Visionen introducerer vores fælles tilgang til implementering af ressourcebevidste, tilpasningsdygtige og kvalitetsbevidste løsninger på tværs af tegnestuefællesskabets projekter.

Med manifestet ønsker vi at sætte fokus på, at vi i arbejdet med at bygge for fremtiden står på skuldrene af en fælles bygningskulturarv, der kan inspirere byggebranchen og arkitektfaget til at kigge mod allerede etableret viden, når mange af de udfordringer byggeriet står over for i dag skal løses. Derfor er en historisk bevidsthed i relation til materialer og byggeteknik styrende for vores arbejdsmetode, hvad end det er restaurering, transformation eller nybyggeri vi arbejder med.

Hovedbudskabet med manifestet er, at vi prioriterer bevaring, genbrug og udvikling af eksisterende byggede strukturer, før vi bygger nyt, og når vi tilføjer nyt til det bestående, er det med vores faglighed og viden om dokumenterede, langtidsholdbare løsninger som grundlag. Det handler om at lade sig inspirere af bygningsværker med lang levetid, når der skal bygges bæredygtigt, langtidsholdbart og levetidsforlængende for fremtiden.

Vi arbejder derfor aktivt med løbende at dokumentere, udforske og udvikle på eksisterende historiske bygningsarkiver, bl.a. i Værksted for Arkitektur, hvor nutidige stemmer inden for arkitektur og byggeri inviteres ind til vidensdeling og dialog om, hvordan vi implementerer bæredygtige og langtidsholdbare løsninger centralt i byggeriet. Dette både med målet om at stille skarpt på arkitektonisk kvalitet, men ikke mindst for at tage aktivt stilling til hvordan byggeriet kan bevæge sig i en mere bæredygtig retning.

 

1. UDVIDELSE AF VIDENS- OG PRAKSISGRUNDLAG
Vi bidrager til en bæredygtig fremtid ved at udvide videns- og praksisgrundlaget og ved at understøtte en kultur af eksperimenter, innovation og produktion af viden om en ny bæredygtig byggeskik.

2. BEVARING OG UDVIKLING AF DET, DER ALLEREDE FINDES 
Vi prioriterer bevaring, genbrug og udvikling af eksisterende byggede strukturer, før vi bygger nyt, og søger at synliggøre og optimere værdierne i det der allerede findes – både hvor værdierne er åbenlyse, men også i det tilsyneladende værdiløse.

3. LANGTIDSHOLDBARE TILFØJELSER
Når vi tilføjer nyt, bygger vi langtidsholdbart bl.a. ved at have fokus på steds-identitet, ressourcebevidsthed, konstruktiv beskyttelse, reparerbarhed,
tilpasningsdygtighed, høj bygningskunstnerisk kvalitet og det gode håndværk.

4. BYGNINGEN SOM KONTINUERLIG PROCES 
Vi mener, at bæredygtigt byggeri kræver en helhedsmæssig tilgang til stedet og forudsætter at kunne se bygninger som kontinuerlige, levende processer, fremfor som statiske objekter.

5. PÅ SKULDRENE AF HISTORIEN 
Vi går imod nutidens dominerende, lineære byggeskik i en mere langtidsholdbar retning ved at udforske, dokumentere og aktivere den rigdom af erfaringer og viden, der ligger i vores bygningsarv.

6. ENKELHED OG ROBUSTHED 
Vi reducererer byggeriets tekniske kompleksitet gennem enkel, autentisk og
robust arkitektur og tilstræber, at den enkelte bygnings stofskifte kræver et minimum af ressourcer for at imødekomme fremtidige generationers behov.